Kosttilskud

Skal jeg supplere med kosttilskud?

Et af de helt store spørgsmål, der dukker op som noget af det første, når træningen skal til at starte, er om det er nødvendigt at supplere med kosttilskud? Der ligger mange ubesvarede spørgsmål bag svaret, før du bør træffe dét valg. Blandt andet hvad dit mål med træningen er: skal du tabe dig, skal du tage på og i sidste ende om det overhovedet er nødvendigt ud fra dine daglige kostvaner.

For det første er det vigtigt at forstå, hvad kosttilskud er. Det korte og letfordøjelige svar er, at det i bund og grund blot er et produkt, du tilfører din daglige hverdagskost i form af enten flyvende væske, pille -eller pulverform. Alt sammen noget, som du bør kunne argumentere for, er nødvendigt at supplere med, som du ikke kan få eller få i samme mængde gennem den mad/drikkelse, du indtager til hverdag.

Min personlige anbefaling er, at det ikke er nødvendigt at supplere, hvis du kan få en sund og varierende kost, der matcher dine behov. Dvs. at træner du f.eks. 5 dage om ugen og har et mål om at tage på i vægt, så er det ikke nødvendigt at indtage kosttilskud, hvis du kan få rigeligt igennem en almindelig kost til trods for et højt energiniveau. Omvendt kan det også være utroligt svært at spise et måltid umiddelbart efter træning, men nemmere at drikke sig til kalorierne, og i dette tilfælde vil jeg anbefale at indtage et flydende kosttilskud. Vi fører Nutramino produkter på Fabrikken, både i form af energidrikke, proteindrikke og bars.

Der findes flere gode artikler som er letfordøjelige og samtidig giver dig en solid viden om, hvad der i første omgang er rigeligt for dig at kende til indenfor kosttilskud. På https://maxer.dk/artikler/kosttilskud-begyndere findes der blandt andet en basal beskrivelse af følgende tilskud: Protein generelt og herunder proteinbarer, kulhydrat, kreatin og fiskeolie. Ligeledes findes der også en række videoforklaringer, hvor de forskellige typer af protein forklares.

En anden god og nyttig side er Miljø og Fødevarestyrelsen https://altomkost.dk/fakta/kosttilskud, hvis du vil have svar på om tilskud af vitaminer og mineraler er nødvendigt, og hvem der har brug for ekstra tilskud samt lovgivningen herom.

Har du i forvejen rimeligt godt styr på tilskud og vil nørde lidt mere om, hvad der er nødvendigt og evt. hvad elitesportsfolk gør, så besøg denne side http://teamdanmark.dk/eksperter/sportsernaering.aspx, hvor emner som planlægning, energibehov, søvn, væske og restitution beskrives.

Slutlig kan du naturligvis også besøge vores egen diætist Cathrine Ilsøe på http://diaetist-slagelse.dk, som har nogle gode tips og priser inden for diæt/kostvejledning, sundhedstjek og målinger.

Og ellers husk træningen 🙂

Søren Kibsgaard, instruktør på Fabrikken